Απαντάμε στις ερωτήσεις σας για τα μοναστηριακά είδη

Τον τελευταίο καιρό είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι στρέφονται στα μοναστηριακά είδη, πράγμα που φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό καταστημάτων του είδους, τόσο φυσικά όσο και ηλεκτρονικά, ο οποίος και συνεχώς αυξάνεται. Φαίνεται λοιπόν πως πολλοίς ξέρουν ποια είναι τα μοναστηριακά είδη και γιατί είναι καλό να τα προτιμούν όποτε και αν μπορούν. Υπάρχουν όμως και πολλοί άνθρωποι που δεν ξέρουν σχεδόν τίποτα σχετικά με αυτά. Ας δούμε λοιπόν τις κυριότερες ερωτήσεις που αφορούν αυτά τα είδη και ας τις απαντήσουμε. 

Ποια είναι τα μοναστηριακά είδη;

Αυτό που φαίνεται πως πολλοί περιμένουν όταν ακούν αυτόν τον όρο είναι εικόνες και γενικά κατασκευές και χειροτεχνήματα που φτιάχνουν οι μοναχοί. Αν και θα βρείτε τέτοια προϊόντα σε ένα κατάστημα με είδη από μοναστήρια, σε καμία περίπτωση δεν είναι τα πιο σημαντικά. Τα μοναστήρια μας παράγουν καταπληκτικής ποιότητας τρόφιμά και κρασιά αλλά και είδη περιποίησης σώματος και φροντίδας.

Ποιος φτιάχνει τα μοναστηριακά είδη και ποιος τα πουλάει;

Τα μοναστηριακά είδη τα παράγουν οι μοναχοί και οι μοναχές σε όλη την Ελλάδα κατά τον ελεύθερο τους χρόνο από τη προσευχή και τις άλλες θρησκευτικές τους δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Τα παράγουν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, αλλά μπορούν να αποφασίσουν να πουλήσουν τα προϊόντα που περισσεύουν  είτε απευθείας από τα μοναστήρια τους είτε και μέσω ειδικών μεταπωλητών. Οι μεταπωλητές αυτοί είναι είτε χονδρέμποροι είτε λιανέμποροι οι οποίοι έχουν επαφές με τα μοναστήρια και τους μοναχούς και στην ουσία συνεταιρίζονται μαζί τους για να φθάσουν αυτά τα μοναδικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο.

Γιατί να προτιμήσω τα μοναστηριακά είδη;

Τα μοναστηριακά είδη ξεχωρίζουν επειδή είναι απολύτως φυσικά και «χειροποίητα». Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι πρώτες ύλες παράγονται σε χωράφια στα οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα, μεταλλαγμένοι σπόροι και άλλες «χημείες». Αυτό σημαίνει ότι στο πιάτο ή στα προϊόντα φροντίδας φτάνουν είδη που είναι απόλυτα αγνά. Είναι τόσο αγνά μάλιστα που σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται χρήση μηχανημάτων, παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο. Τα μοναστηριακά είδη με άλλα λόγια είναι ίσως τα πιο αγνά και τα πιο «βιολογικά» προϊόντα που θα δοκιμάσετε ποτέ σας, αφού παράγονται με τις πλέον παραδοσιακές μεθόδους.

Οι τιμές τους διαφέρουν από τα κοινά προϊόντα;

Αν αγοράσετε τα προϊόντα αυτά από κάποιο μοναστήρι, θα υπάρξει κάποια διαφορά στη τιμή με τα προϊόντα εμπορίου, αλλά δεν θα είναι σημαντική, ωστόσο δεν είναι εύκολο να έχει κανείς συχνή επαφή με μοναστήρια, λόγω των τοποθεσιών στις οποίες βρίσκονται. Αν τα αγοράσετε από μεταπωλητή μπορεί και να δείτε αρκετά σημαντικές διαφορές στις τιμές με τα εμπορικά προϊόντα, αλλά όπως μπορείτε να καταλάβετε και από αυτά που είπαμε παραπάνω, η ποιότητα σίγουρα αξίζει το έξτρα κόστος.

Πού πηγαίνουν τα χρήματα από τα μοναστηριακά είδη;

Εξαρτάται από πού τα αγοράζει κανείς. Αν τα αγοράσετε απευθείας από μοναστήρι, εννοείται ότι όλα τα χρήματα θα πάνε στη μονή, η οποία και θα τα χρησιμοποιήσει για τα λειτουργικά της έξοδα αλλά και για τη συντήρηση κι επισκευή των υποδομών της, κάτι πολύ πολυέξοδο, ειδικά όταν μιλάμε για κτίρια εκατοντάδων ετών. Αν τα αγοράσετε από έναν μεταπωλητή τότε σίγουρα ένα μέρος των χρημάτων θα πάει στην επιχείρηση, αλλά πάλι κάποια χρήματα θα πάνε στα μοναστήρια για να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς που αναφέραμε παραπάνω. Όπως και να έχει δηλαδή, θα ενισχύσετε λίγο τα μοναστήρια μας.