Μοναστηριακά τραπέζια: τι είναι και σε τι στυλ διακόσμησης χρησιμοποιούνται

Τα μοναστηριακά τραπέζια είναι τραπέζια τραπεζαρίας. Αποτελούν μακριά στενά τραπέζια που υποστηρίζεται από δύο πόδια που συνδέονται με ένα φορείο ή τοποθετούνται σε μια βάση. Στα μοναστηριακά τραπέζια θα δείτε συνήθως ότι τα πόδια του τραπεζιού υποστηρίζονται από περιφερικά φορεία που είναι τοποθετημένα πολύ κοντά στο πάτωμα. Αυτά τα ιδιαίτερα επιμήκη τραπέζια αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για φαγητό στα μοναστήρια κατά τη Μεσαιωνική εποχή και αργότερα βρίσκονταν συχνά σε κάστρα και άλλες ευγενείς κατοικίες. Σε μεγαλύτερες αίθουσες εκδηλώσεων που πρόσφεραν οι τραπεζαρίες των μοναστηριών ή των οικοτροφείων, συχνά υπήρχαν πολλά τραπεζάκια για να φιλοξενήσουν περισσότερους ανθρώπους.

Τα μοναστηριακά τραπέζια ήταν πάντα κατάλληλα για τη φιλοξενία πολλών ατόμων. Αυτά τα τραπέζια έχουν μια καλή χωρητικότητα καθισμάτων από περίπου 8 με 10 ατόμων τα μικρότερα, ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα πάνω από 16 άτομα. Τα μοναστηριακά τραπέζια μοιάζουν επίσης με τα τραπέζια του αγροκτήματος, όπως λέγονται, που είναι αρκετά παρόμοια με τα πρώτα, αλλά δεν έχουν τα φορεία. Αν ψάχνετε για ένα ελαφρώς πιο επίσημο τραπέζι σε σύγκριση με ένα τραπέζι αγροκτήματος, τότε ένα μοναστηριακό τραπέζι είναι η καλύτερη επιλογή.

Πώς όμως θα το χρησιμοποιήσετε?  Για να δώσετε στον χώρο σας μια σπιτική αίσθηση με μοναστηριακά έπιπλα, ακολουθήστε τις συμβουλές των επαγγελματικών σχεδιαστών.

Δημιουργήστε το στοιχείο της έκπληξης

Ψάξτε για ευκαιρίες για να αυξήσετε τη σχέση σας με τη φύση και την ύπαιθρο μέσα από μεγάλα παράθυρα, γυάλινες πόρτες, φεγγίτες και άλλα παρόμοια. Ο εσωτερικός χώρος θα πρέπει να είναι καθαρός και όχι σκοτεινός, οι ζεστοί, κορεσμένοι τόνοι στους τοίχους δημιουργούν μια πιο ζεστή αίσθηση, ενώ οι δροσεροί γκρι αποχρώσεις δημιουργούν μια πιο σκανδιναβική αίσθηση. Η ανάμειξη επίπλων εποχής και τα μοναστηριακά έπιπλα θα πρέπει να πλαισιώνονται με επιλογές από άνετους βαθύς καναπέδες, πλούσιες κουρτίνες με μαύρη επένδυση, πολλές λάμπες στο τραπέζι και στο πάτωμα, και πήλινα υλικά όπως η πέτρα, το ξύλο και ο χαλκός.

Επενδύστε στη φυσικότητα

Ο στόχος εδώ είναι η διατήρηση των φυσικών στοιχείων σε συνδυασμό με τη συμμετρία και τις καθαρές γραμμές. Τα υλικά, όπως το ξύλο και η πέτρα, θα πρέπει να αντανακλούν τα φυσικά στοιχεία. Οι ιδέες για την επίπλωση περιλαμβάνουν μοναστηριακό τραπέζι τραπεζαρίας σε συνδυασμό με σύγχρονες καρέκλες ή ένα μοντέρνο ύφασμα με ποπ χρώμα σε πιο παραδοσιακές  μοναστηριακές καρέκλες. Η παλέτα χρωμάτων θα κλίνει προς τους γήινους τόνους με την περιστασιακή εκτόξευση ενός λαμπερού πράγματος που να τραβάει την προσοχή..

Συνδυάστε στυλ

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια ρουστίκ ατμόσφαιρα σε ένα μοντέρνο δωμάτιο χρησιμοποιώντας ξύλινα στοιχεία, όπως ξύλινα δοκάρια και πέτρα, διατηρώντας όλα τα τελειώματα φυσικά και επιλέγοντας μια παλέτα που συμπληρώνει τα φυσικά υλικά. Παραθέτοντας φυσικά τελειώματα με καθαρές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, δάπεδα από ξύλο βελανιδιάς με πλατύ σχιστόλιθο σε σατινέ τελείωμα που συνδυάζεται με λευκούς τοίχους ,και  για παράδειγμα, υλικά όπως ξύλινα τοιχώματα, πέτρες, μαύρο σίδερο, τούβλο ή μαύρο φινίρισμα ξύλου δημιουργείται μια διαδικασία συσσώρευσης που δένει την εποχή του ξύλου και το χαρακτήρα με μια σύγχρονη αισθητική. Μερικά από τα αγαπημένα μας είδη επίπλων για αυτή την εμφάνιση είναι τα ζωντανά μοναστηριακά τραπέζια τραπεζαρίας και τα απολιθωμένα κομμάτια ξύλου με ύφασμα σε ταπετσαρίες.

Δημιουργήστε αντιθέσεις

Σε μια καθαρή ατμόσφαιρα, τα ρουστίκ στοιχεία τραβούν μεγαλύτερη προσοχή και παίρνουν συχνά μια πιο καλλιτεχνική και εκλεπτυσμένη αίσθηση από ότι σε ένα εσωτερικό που είναι εντελώς ρουστίκ. Στην περίπτωση αυτή, οι πολυέλαιοι είναι πολύ σημαντικοί. Επίσης, εξαιρετική επιλογή είναι η επαναχρησιμοποίηση και η αποκατάσταση του παλαιού ξύλου σε δάπεδα και τοίχους. Υπάρχει μια αυθεντικότητα στο υλικό που μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την πραγματική χρήση. Τα μοναστηριακά τραπέζια πλαισιώνουν την ατμόσφαιρα ενώ οι τοίχοι χρησιμοποιούν ρουστίκ υλικά χωρίς την ανάγκη ύπαρξης άλλων έργων τέχνης.